17 East 9th Street

APPROVED 10/08/2019

CB2 hearing: 06/17/2019 – laid over
CB2 hearing: 07/11/2019
LPC hearing: 06/25/2019 – laid over
LPC hearing: 08/06/2019
LPC meeting: 10/08/2019

Greenwich Village Historic District
Between Fifth Avenue and University Place

Image courtesy of Google Street View

—- APPLICATION INFORMATION —-

1) From the CB2 agenda: Application is to renovate the existing façade, modify the interior layouts from multi- to single-family, and rear bulk addition

2) View the application: 10/08/2019 Available in PDF; 08/06/2019 Available in PDF.

3) View CB2 Resolution: Available in PDF.

4) View the video: A curated list of LPC videos of these presentations from March 2014 onward can be found on our YouTube page. To view the video from 10/08/2019, click HERE and to view the video from 08/06/2019, click HERE. Please note that the LPC posts these videos about a week after the presentation. Videos include the applicant’s presentation, public testimony (for hearings only), and deliberation by the LPC commissioners.

5) LPC designation report: Read this property’s architectural/historical description.

6) Receive updates by email: Please click here if you would like GVSHP to email you when there are updates to the status of this application.

 

—- STATUS OF THIS APPLICATION —-

This section provides updates if there are changes to the hearing dates listed above, which includes instances when an application has been laid over (aka postponed). If applicable, LPC public meeting dates for this application will also be tracked here. Please note that public testimony is taken at public hearings, but not at public meetings.

Please note: All LPC public hearings and public meetings are held at the Municipal Building, 1 Centre Street, 9th floor north, public hearing room (unless otherwise noted).

STAY UPDATED! Click here for our e-alerts to be updated on this application as soon as we find out more.

10/08/2019: At today’s public meeting, the revised application was approved.

08/06/2019: At today’s public hearing, no action was taken on this application. The applicant was asked to make changes to the application in accordance with the commissioners’ comments and present the revised application at a future public meeting. The dicussion among the commissioners was as follows:

Commissioners Shamir-Baron, Gustafsson, Chapin, Holford-Smith and Chair Carroll were in general agreement: the studio window and top floor window at the rear should be preserved, the rear addition should be lowered by one floor, and the rooftop addition should be minimally visible or not visible. Commissioner Holford-Smith also urged the applicant to consider using a different cladding material than the Bluestone on the rooftop addition.